Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    2018 Yılı Bilirkişi Listesine İlişkin Duyuru
    29.12.2017

    2018 YILI BİLİRKİŞİ LİSTESİNE İLİŞKİN DUYURU

    1. 6754 Sayılı Bilirkişilik Kanununun 8/1-b ve 12/3 maddeleri ile Bilirkişilik Yönetmeliğinin 21/1-b ve 46 maddeleri uyarınca bilirkişiliğe kabule ve bilirkişilerin sicile ve listeye kaydedilmesine karar vermek görevimiz doğrultusunda Bölge Kurulumuz tarafından, yetki çevremiz olan Antalya, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta illeri adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri ve tüketici hakem heyetlerince yapılacak görevlendirmelere esas olmak üzere hazırlanan bilirkişi listesi ekte yayımlanmıştır.

    2. Uyap sisteminden kaynaklı bir hata nedeniyle listede ilan edilen uzmanlık alanları içinde bir kısmı kabul edilmeyen uzmanlık alanları da bulunmaktadır. Ayrıca bir kısım bilirkişilerin mesleklerine ilişkin bilgiler yer alırken bir kısım bilirkişilerin mesleklerinin boş çıkmasının nedeni meslek bilgisi UYAP Bilişim Sisteminde önceden kayıtlı bilirkişilerin mesleklerinin kayıtlar doğrultusunda çıktığı anlaşılmıştır. Gerek meslek bilgisi çıkmayanların durumları ile ilgili gerek kabul edilmediği halde yayınlanan listede yer alan bir kısım uzmanlık alanlarının düzeltilmesi en kısa sürede gerçekleştirilerek bilirkişi listesi güncellenecektir.

    3. Bu liste içerisinde yer almakla birlikte başvurularının içerisinde birden çok uzmanlık ve/veya alt uzmanlık alanını seçenlerin bu ilanda görülmeyen uzmanlık alanlarının bir kısmı yönünden aranan kriterleri taşımadıkları ve dolayısıyla bu alanlar bakımından başvurularının reddedildiği kabul edilmiştir. Seçtikleri bir kısım uzmanlık alanları kabul edilmeyen ilgililer, 6754 S.K.'un 15/1 maddesi uyarınca tebliğ mahiyetinde listelerin ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde kararı veren Antalya Bilirkişilik Bölge Kuruluna, yazılı olarak itirazda bulunabilirler.

    4. Yayımlanan listede yer alan bilirkişiler yukarıda da belirtildiği üzere Antalya, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta illeri adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri ve tüketici hakem heyetlerince yapılacak görevlendirmelerde il, ilçe mahkeme vs. ayrım gözetilmeksizin görevlendirilebileceklerdir.

    5. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 12/5 maddesine göre; Adli ve idari yargıda görev alacak bilirkişiler, bölge adliye mahkemelerinin yargı çevreleri esas alınmak suretiyle bilirkişilik bölge kurulları tarafından hazırlanan listelerden görevlendirilir. Ancak kendi bölge kurulu bilirkişi listesinde ilgili uzmanlık alanında bilirkişi olmasına rağmen diğer bir bölgedeki bilirkişinin, görevlendirme yapılan yere daha yakın bir mesafede bulunması durumunda, bu listeden de görevlendirme yapılabilir.

    6. 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 12/6 maddesine göre; Bölge kurulunun hazırladığı listede bilgisine başvurulacak uzmanlık dalında bilirkişi bulunmaması hâlinde, diğer bölge kurulları bilirkişilik listelerinden, burada da bulunmaması hâlinde, 10 uncu maddenin (d), (e) ve (f) bentleri hariç birinci fıkrasında yer alan şartları taşımak kaydıyla listelerin dışından bilirkişi görevlendirilebilir. Listelerin dışından görevlendirilen bilirkişiler, bölge kuruluna bildirilir.

    7. Liste dışından yapılan görevlendirmelerin UYAP Bilişim Sistemine kaydı bölge kurulumuz tarafından yapılacağı için, 6754 Sayılı Bilirkişilik Kanununun 10. Maddesinin ilgili bentlerinde yer alan şartlar ile Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Dairesi Başkanlığının 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 6/2-a,b maddelerinden kaynaklanan yetkisi kapsamında yayımladığı uzmanlık alanları ve bu alanlar için aranan kriterlere bakılarak gerekli şartları taşıyanlar UYAP’a kayıt yapılabilecek, gerekli şartları taşımayanlar bakımından rapor aldırılmış olsa dahi UYAP’a kayıt yapılamayacaktır. Bu nedenle görevlendirmelerde 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 268. maddesi, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununun 64. Maddesi ve 6754 Sayılı Bilirkişilik Kanununun 12/2-6 maddelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

    8. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 270/1-a maddesine göre Bölge Kurulumuz tarafından yayımlanan bilirkişi listelerinde yer alanların bilirkişilik görevini kabul yükümlülüğü söz konusu olup 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 13/1-b maddesine göre “Kanuni bir sebep olmaksızın bilirkişilik yapmaktan kaçınılması” bilirkişilik sicilinden ve listesinden çıkarılma nedenidir.

    9. Yayımlanmış olan bu listede her zaman için ekleme ve çıkarma yapılma durumları söz konusu olabileceği için bilirkişi görevlendirmelerinin sağlıklı yapılabilmesi amacıyla sorgulamaların UYAP Bilişim Sisteminden veya kurulumuzun internet sayfasında yayımlanan güncel listelerden yapılması büyük önem taşımaktadır.

    Tebliğ mahiyetinde ilanen duyurulur. 29/12/2017


    EKİ: BİLİRKİŞİ LİSTESİ

    Adres

    Meltem Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı Yanyolu No:171 Muratpaşa/ANTALYA

    Telefon

    (0242) 245 72 00 Pbx

    E-Posta

    antalyabbkisaretadalet.gov.tr