Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    2018 Yılında Oluşturulan Bilirkişi Listesinde Kayıtlı Olup Ek Uzmanlık Alanı Eklenmesi Talebinde Bulunanların Taleplerinin Değerlendirilmesine İlişkin Duyuru
    22.01.2019

    EK UZMANLIK ALANI EKLENMESİ TALEPLERİNİN
    DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN İLÂN

     

    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı ve Bilirkişilik Bölge Kurulumuz internet sayfasında 04/10/2018 tarihinde yayımlanan ilanlar doğrultusunda, 05-30 Kasım 2018 tarihleri arasında, Bilirkişilik Bölge Kurulumuzun 2018 yılında oluşturulan bilirkişi listesinde hali hazırda kayıtlı olup, uzmanlık alanlarına ek uzmanlık alanı eklenmesi talebinde bulunanların başvuruları alınmıştır.

    EK UZMANLIK ALANI EKLENMESİ TALEPLERİNİN
    DEĞERLENDİRİLMESİ NETİCESİNDE:

    1) Ek uzmanlık alanı eklenmesi talebinde bulunanların başvuruları, hem usul yönünden istenilen bütün belgelerin tamam olup olmadığı noktasında hem de esas yönünden 6754 S.K.'un 10. Maddesinde aranan şartlar ile duyurumuzda ilan edilen EK-1 de yer alan temel uzmanlık alanları için EK-2 de belirlenen aranan niteliklerin bulunup bulunmadığı noktasında değerlendirilerek ilana ekli, EK-1 listesinde isimleri yazılı kişilerin, talepleri ilgili Kurulumuzun 18/01/2019 tarih ve 2019/2 sayılı toplantısında;

    Başvurularında Bölge Kurulumuzca istenilen belgeleri ibraz ettikleri anlaşılan, seçtikleri uzmanlık alanlarının tamamının aranan kriterlere uygun olduğu değerlendirilen, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10. Maddesinde belirtilen bilirkişiliğe kabul şartlarını, Bilirkişilik Daire Başkanlığının yayımladığı EK-1 bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanları ile EK-2 temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan niteliklerde yer alan şartları taşıdıkları anlaşılan bilirkişilerin, ek uzmanlık alanı eklenmesi taleplerinin kabulüne,

    Başvurularında seçtikleri uzmanlık alanlarından bir kısmında, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10. Maddesinde belirtilen bilirkişiliğe kabul şartlarını, Daire Başkanlığının yayımladığı EK-1 bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanları ile EK-2 temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan niteliklerde yer alan şartları taşıdıkları, bir kısmında 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10. Maddesinde belirtilen bilirkişiliğe kabul şartlarını, Bilirkişilik Daire Başkanlığının yayımladığı EK-1 temel ve alt uzmanlık alanları ile EK-2 temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan niteliklerde yer alan şartları taşımadıkları anlaşılan bilirkişilerin, ek uzmanlık alanı eklenmesi taleplerinin kısmen kabulüne kısmen reddine,

    Başvurularında Bölge Kurulumuzca istenilen belgeleri ibraz etmedikleri anlaşılan, seçtikleri uzmanlık alanlarının tamamında, 6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 10. maddesinde yer alan kabul şartlarını ve Bilirkişilik Daire Başkanlığının yayımladığı EK-1 bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanları ile EK-2 temel ve alt uzmanlık alanlarına göre aranan niteliklerde yer alan şartları taşımadıkları anlaşılan bilirkişilerin, ek uzmanlık alanı eklenmesi taleplerinin reddine,

    Bilirkişilik Daire Başkanlığının 09/03/2018 tarihinde yayımlanan EK-1 Bilirkişilik Temel ve Alt Uzmanlık Alanları içerisinde yer almayan uzmanlık alanları, eklenmesi talebinde bulananların, taleplerinin bu alanlar yönünden reddine, dair karar verilmiştir.

    2)04/10/2018 tarihli ilanımızın ekinde yer alan EK-1'de 05.02 'de KAMULAŞTIRMA (GAYRİMENKUL DEĞERLEME- TAŞINMAZ GELİŞTİRME) ve 17 KENTSEL DÖNÜŞÜM (Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Uzmanları ile Lisanslı Değerleme Uzmanları) ile 18 GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ temel ve alt uzmanlık alanları için EK-2 de belirtilen "6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre gayrimenkul değerleme uzmanı olarak yetkilendirilmiş olmak" ifadesinden ne anlaşılması gerektiğine dair 6754 S.K.’un 10/1-f maddesi, 2942 S.K.’un 15. Maddesi, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği" başlıklı 76/1 maddesi, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan; Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler İle Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkındaki VIII Seri ve 35 Numaralı Tebliğ dikkate alınarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kapsamda "Gayrimenkul Değerleme UZMANI" olmak ile "Gayrimenkul Değerleme..LİSANSI" sahibi olmanın farklı farklı konular olduğu unutulmamalıdır. Gerek İlanımız ve gerekse ilgili mevzuat LİSANS sahibi olmayı değil UZMAN olmayı aramaktadır. UZMAN olarak kabul edilebilmek için gerekli tecrübe şartı ile UZMAN olarak kabul edildikten sonraki 5 yıl fiili çalışma şartı farklı farklı konular olup, 05.02 açısından ilgilinin UZMAN olup olmadığı yönünden gerekli belgeler istenilmektedir. 17'nin tamamı ve 18 numaralı temel uzmanlıklarda (18.01 ve 18.02 için) ise UZMAN olarak kabul edildikten sonra fiili çalışma süresi aranılmaktadır.

    3)02/04/2014 tarih ve 28960 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsünün 8/4 maddesine göre Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan Değerleme Uzmanlarının Birliğe üye olmalarının ihtiyari olduğu belirtilmekle kamu çalışanları yönünden yapılan değerlendirmelerde bu husus da dikkate alınmıştır.

    4)Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan; Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler İle Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkındaki VIII Seri ve 35 Numaralı Tebliğ uyarınca Gayrimenkul Değerleme Lisansı alan kişilerin gayrimenkul değerlemesi alanında en az 3 yıl tecrübesinin veya tecrübe yerine geçen "değerleme uzmanlığı mesleki uygulamalı eğitim programı" sonucunda SPL tarafından verilen katılım sertifikasının bulunmaması gerekçesiyle başvuruları reddedilenlerin bu ret kararına itiraz etmeleri durumunda TDUB, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 10.12.2018 tarihi itibariyle Gayrimenkul Değerleme Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı almış kişilerin Gayrimenkul Değerleme Uzmanı veya Konut Değerleme Uzmanı olabilmeleri için mevzuatla aranan mesleki iş tecrübelerinin kontrolü hususunda görevlendirildiği için, değerleme uzmanlığı mesleki uygulamalı eğitim programı katılım sertifikası sunmayanların tecrübe koşulunun tevsiki hususunda TDUB'den belge ibraz etmeleri halinde, TDUB’nin bu konuda yetkilendirilme tarihi başvuru işlemleri sonrasında olması nedeniyle itiraz incelemesinde bu belgeler dikkate alınacaktır.

    Ek uzmanlık alanı eklenmesi talebinde bulunanların başvurularının değerlendirilmesine ilişkin EK-1 listesi, ilan ekinde yayımlanmıştır.

    YEMİN:

    Ek uzmanlık alanı eklenmesi talebinde bulunanlar, halen Antalya Bilirkişilik Bölge Kurulumuzca 2018 yılında oluşturulan bilirkişi listesinde kayıtlı olmaları nedeniyle yeniden yemin etmeyeceklerdir.

    İTİRAZ:

    Talebi tamamen ret veya kısmen kabul kısmen reddedilenler, 6754 S.K.'un 15/1 maddesi uyarınca tebliğ (ilan) tarihinden itibaren otuz gün içinde kararı veren Antalya Bilirkişilik Bölge Kuruluna, ya da kurulumuza gönderilmek üzere bir başka bölge kurulu, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı veya Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığı ile fiziki olarak dilekçe yoluyla itirazda bulunabilirler.

     

    Bilirkişilik Yönetmeliğinin 42/5 maddesi uyarınca ek uzmanlık alanı eklenmesi talebinde bulunanlara ilişkin bu listenin ilanı aynı zamanda tebliğ mahiyetinde olup, ayrıca fiziki veya elektronik yolla tebligat yapılmayacaktır.

    Bilirkişilik Yönetmeliğinin 39'uncu maddesi uyarınca ilânen tebliğ olunur.22/01/2019

    EK-1:2018 Yılı Bilirkişi Listesinde Kayıtlı Olup Ek Uzmanlık Alanı Eklenmesi Talebinde Bulunanların Taleplerinin Değerlendirilmesine İlişkin Liste

    Adres

    Meltem Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı Yanyolu No:171 Muratpaşa/ANTALYA

    Telefon

    (0242) 245 72 00 Pbx

    E-Posta

    antalyabbkisaretadalet.gov.tr